Hürriyet Kelebek / Elazığ'da Bağ Bozumu

30 Eylül 2023

ELAZIĞ’DA BAĞ BOZUMU

Müge Akgün

Hafta başında Mey|Diageo Genel Müdürü Levent Kömür’ün davetiyle Elazığ’daydık.

Uçaktan iner inmez Alpagut bağlarının ortasında kurulmuş, yöresel ürünlerle donatılmış muhteşem bir kahvaltı sofrasında bulduk kendimizi.

Bir yandan da tam bir Elazığ gönüllüsü Burhan Özdemir’den şırdan mayalı Savak koyun peynirinin, kendi yaptığı bez torba sucuğunun, 300-400 yıllık kutsal sayılan dut ağaçlarının, Gezin çileğinin, saç ekmeğinin, gözlemenin, tırnak pidesinin hikayesini dinledik.

Burhan Hoca geleneklerin yaşatılmamasından şikâyetçi. “Köyler tatil köyü oldu, ekmekten peynire, tavuktan yumurtaya her şey şehirden alınıyor, gastronomi kültürünün turizm için ne denli hayati önemde olduğunu kimse anlamak istemiyor” diyor.

Burhan Hoca o kadar haklı ki, onu dinlerken Elazığ’ın gastronomi kültürünü, ürünlerini, sayıları 150’i geçen yemek ve içecek çeşidini dikkate alınca bu kente sanayiden çok tarımın yakıştığını düşünmeden edemedim.

Elazığ zaten Türkiye’nin en karakteristik üzümlerinden Öküzgözü’nün vatanı. Toprak yapısı ve iklim özellikleriyle bağcılık için ideal bir bölge olarak biliniyor.

Kimi kaynaklara göre bölgenin bağcılık ve şarap geçmişi Hititler ve Urartulara dek uzanıyor.

Alpagut bağlarında Öküzgözü’nün yanı sıra Doğu Anadolu bölgesinin adı Diyarbakır’la özdeşleşen diğer yerli kırmızı üzümlerinden Boğazkere de yetiştiriliyor. Gittiğimiz bu gezinin amacı da ayrılmaz ikili olan bu iki üzüm cinsinin ülke gastronomisi ve turizmine katkısına dikkati çekmek.

Levent Kömür tüm bu veriler doğrultusunda Tekel’den aldıkları mirası daha ileriye taşımak için insana doğaya saygılı bağcılık ve üretim hedefiyle yola çıktıklarını anlatıyor.

Çiftçilik yapılanmalarına 2005 yılında başlamış, 2011 yılında Çiftçi Belgesi almışlar. Karbon ayak izlerini de ölçtürüyorlar.

Kömür’e göre, üzüm aynı zamanda kurak ve kıraç arazilerin değerlendirilmesi için çok doğru bir tercih. Su ihtiyacı da oldukça düşük. Öte yandan iş gücüne ihtiyacı çok fazla. Bu da doğal olarak bölgedeki yerleşiklerin ekonomik refahına katkıda bulunuyor.

Yine de tüm sektörün, Türkiye kararsız iklim kuşağında yer aldığı için beklenmedik doğa olaylarına hazırlıklı ve çok dikkatli olması gerekiyor...