15 Ekim 2022
Geçenlerde Mey-Diageo’nun Alaşehir’de, Türkiye’nin en büyük içki üretim tesislerini görme fırsatım oldu. Salgın döneminde burada 18 milyon liralık yatırımla inovasyon merkezi, ‘Yenilikhane’ gerçekleştirilmiş. Uzman kadro yeni ürün formülleri çalışırken, sanatla iç içe bir yapı unutulmamış. Örneğin, ünlü sanatçı Refik Anadol’un, Yenilikhane’ye özel görkemli bir görsel eseri için özel alan oluşturulmuş. Ve önce uzman ağızlardan bazı özet bilgi:
Şahyar bölgesinde 60 hektarlık alanda; bağlardaki ürün kalitesinin, verimin ve çiftçinin gelirinin artırılması amacıyla damla sulama yapılabilecek altyapı oluşturuldu. Katılmak isteyen her çiftçiye açık olan projeyle kullanılan su miktarında yaklaşık yüzde 50 tasarruf sağlandı. 15 bin 192 metreküp su geri kazanıldı. Gelecek yılın hedefi 40 bin metreküp. Geri kazanılacak toplam su miktarı yaklaşık 16,2 olimpik havuzun hacmine eşit olacak.
Alaşehir fabrikasındaki mikro tesiste Türkiye’nin ilk kraft rakılarının formülleri geliştirildi. Bilgi, ustalık ve sabır isteyen üretim süreçlerinden geçen ürünleri tanımlamak için kullanılan kraft, ilk kez rakı dalında hayat buldu.* Yeni Yolculuk Projesi, Alaşehir fabrikasında, rakının tarihi, üretim süreci Yenilikhane ve kraft üretim faaliyetleri ile Rakı Duyusal Çemberi ve aroma profillerinin anlatıldığı özel bir tadımı kapsıyor.* Rakının 500 yıllık yolculuğunu gelecek kuşaklara aktarmak için yatırım yapan Mey-Diageo, Yenilikhane’deki 500’er litrelik iki bakır imbikle, yeni ürün formüllerini geliştiriyor. İmbikler, şirketin inovasyon ve kaliteden sorumlu ekip liderlerinin annelerinin isimlerini taşıyor. Saadet ve Reyhan.* Alaşehir hammadde açısından rakı üretimi için çok önemli. Sultaniye üzüm deposu Batı Anadolu’da, anason da yetişiyor. Alaşehir, bu iki mucizevi ürünün kavuştuğu yer. Suma üretimi için 1995’de kurulan Mey Alaşehir fabrikasında, 5’er bin litrelik 67 imbik bulunuyor.
Bizi konuk eden, yol gösteren, bilgi veren herkes işinin ustasıydı. (Ev sahibimiz Mey-Diageo ve turu düzenleyen Zarakol İletişim’e çok teşekkürler.) İki kişi ilgimi daha çok çekti. Birincisi Mey-Diageo Genel Müdürü Levent Kömür. Boğaziçi mezunu endüstri mühendisi 52 yaşındaki Kömür, 2012’den Mey’de göreve başlamış, beş yıldır genel müdür. Yerinde duramıyordu adeta, turun her aşamasında heyecanlıydı.İkinci isim 36 yaşındaki gıda mühendisi Koray Özcan. Üretim aşamalarını o anlattı genelde. Yeniliklerde imzası olan Kıdemli Teknik ve İnovasyon Müdürü Özcan’ın özgeçmişini merak ettim: Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu. Anasonla ilgili lisans tezi var. Rakı konusunda doktora öğrenimi ve araştırmaları sürüyor. Öğrenciyken Mey İçki’ye stajyer olmuş, 12 yıldır çeşitli görevlerde bulunmuş. Rakıyı gelecek nesillere aktarmak üzere araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarını sürdürüyor.
Efendim, Mey-Diageo’nun Alaşehir üssünden bilgiler aktardım. Buradaki ürünlerin ÖTV ve KDV’si, sonuç olarak fiyatı farklı bir konu. Alaşehir fabrikasında 35 kadın, 225 erkek çalışıyor. Bölge üreticisinden yaklaşık 300 milyon liralık 80-90 bin ton yaş üzüm, yaklaşık 16 milyon liralık 8-10 bin ton kuru üzüm alınıyor. Herkese kolay gelsin!