15 Eylül 2023
MURAT ÇELİK
Farklı, çok keyifli, öğretici ve lezzetli bir deneyim yaşadım önceki gün Manisa Alaşehir'de. Bir grup Ankara gazetecisi, Mey Diageo’ya konuk olduk.
2004 yılındaki özelleştirmeyle Tekel'in alkollü içkiler bölümünü alan Mey İçki, 2011'den bu yana dünya genelinde 180'e yakın ülkede faaliyet gösteren ve 80 ülkede bölge ofisleri bulunan alkollü içecek üreticisi İngiliz Diageo çatısı altında faaliyet gösteriyor. Şirket Mey Diageo adıyla farklı alkollü içkiler üretiyor.
Şirketin Genel Müdürü Levent Kömür, yaptıkları işi sanki ilk kez anlatıyormuşçasına heyecanlıydı buluşmamızda.
Bu noktada Kömür'e geniş bir parantez açmam gerekiyor. Levent Kömür; evrensel insan hakları anlayışı çerçevesinde Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla kurulan "Yanındayız" Derneği üyesi.
Hedefinin 'birlikte var olabilmek' felsefesiyle şekillendiğini, ırk ve cinsiyet ayrımcılığı karşısında 'ama’ların olmaması gerektiğinin altını çiziyor. Bir de mesai arkadaşlarına mesajı var Levent Kömür'ün: "İş hayatında kendinizi fazla ciddiye almadan mizaha yer vermeniz, işinizi ciddiye almadığınız anlamına gelmez. Tam tersine verimli bir işbirliği ortamı yaratılır."
Alanlarında uzman ekip arkadaşları Ayça Budak, Koray Özcan, Sanem Günay, Dilşah Tanyeri, Altuğ Ünüvar ve imza attığı harika menülerle gezimize lezzet katan Şef Murat Deniz Temel de, Kömür'ün bu tavsiyesini layıkıyla uyguluyorlar. Sonuçta ortaya, rengarenk, gayet uyumlu, neşeli, yaratıcı ve başarılı bir performans çıkıyor. İş hayatında öyle önemli ki bu bahsettiğim…
Gelelim Mey Diageo'nun faaliyetlerine...
Alaşehir İçki Fabrikası bir bilim ve inovasyon üssü niteliğinde. Şirket kendini "1862 yılında kurulan Tekel Genel Müdürlüğü'ne kadar uzanan mirasın bugünkü temsilcisiyiz. Kendi arazisinde bağcılık yapan, çiftçilik ruhsatına sahip bir firmayız. Yıllardır alanımızda ihracat şampiyonuyuz" şeklinde tanıtıyor.
Ve devamında "Kendimizi Türkiye'de ve dünyada gastronomi, tarım ve turizmin önemli bir bileşeni olarak görüyoruz. Biz bu ekosistemlerle dayanışma içerisindeyiz ve onlar ilerledikçe, yükseldikçe birlikte yükseleceğimize inanıyoruz" diyor.
Şirket, Alaşehir ve çevresindeki bağlara adeta gözü gibi bakıyor. İlçenin Şahyar bölgesinde kapsamlı bir 'damla sulama projesi' yürütüyor. Mey Diageo 60 dekarlık bir alanda, su varlığının korunması, çiftçilerin bağlarındaki ürün kalitesinin artırılması, verimin yükseltilmesi ve bağcıların gelirinin artırılması amacıyla damla sulama yapılabilecek alt yapıyı oluşturmuş.
Bölgedeki üzüm üreticileri de konunun öneminin bilincinde. Vahşi sulama yerine damla sulamaya geçilmesiyle bağlarda kullanılan su miktarında yüzde 50'lik bir tasarruf sağlanacak. Şu ana kadar yaklaşık 50 bin m3 olan su tasarrufunun 2026 sonunda 80 olimpik yüzme havuzunu dolduracak miktara ulaşması hedefleniyor.
Sadece yer altı suları değil, başka birçok alanda da 'sürdürülebilirlik' kavramını önceleyen, çevreye duyarlı ve sosyal sorumluluk projelerine önem veren bir üretim faaliyetine şahit olduk Manisa Alaşehir'de.
Aslında olması gerektiği gibi ama Türkiye'de nadir rastlanan bir durum olduğu için bilin istedim.