NB Ekonomi / Mey, 7 yılda su kullanımını yüzde 50 daha azaltacak

22 Eylül 2023

Mey, 7 yılda su kullanımını yüzde 50 daha azaltacak

Yarattıkları ekosistemin temellerini, üzüm, anason, su ve cam olarak tarif ediyor Mey|Diageo Genel Müdürü Levent Kömür. Suya dikkat çekiyor. "Üzüm, anason ve su varsa biz varız. Dolayısıyla doğanın, hammaddenin ve tabii insanın sürdürülebilirliğini önemsiyoruz. Doğanın sürdürülebilirliği konusunda birinci önceliğimiz su; çünkü Türkiye ne yazık ki su fakiri bir ülke. Örneğin biz, son 15 senede üretimde kullandığımız su miktarını, üretim hacmimiz çok artmasına rağmen yarı yarıya indirdik. Önümüzdeki 7 yılda yüzde 50 daha indirmeyi hedefliyoruz" şeklinde özetlenebilecek sözleriyle şirketleri açısından sürdürülebilirlik kavramının ayrı bir önem taşıdığına da vurgu yapıyor.

18 yıl P&G'de üst yönetici olarak çeşitli ülke yönetimlerinde görev alan, 2012'de girdiği Mey|Diageo'da 2017'den bu yana Genel Müdür olarak görev yapan Levent Kömür'ün başında bulunduğu Mey|Diageo, Türkiye'nin olduğu kadar dünyanın da en büyük alkollü içki şirketi. 2011'den bu yana Türkiye'de kurulu Mey|Diageo, ülkemizin en büyük üzüm işleyici kuruluşu. Toplam 27 bin üreticiye dokunuyor. Sürdürülebilir tarım adına, hem işletmelerine ve üreticiye katkı sunan hem de doğadan daha az tüketen projelere imza atıyor.

Levent Kömür, 2017 yılından bu yana 488 sürdürülebilirlik projesini hayata geçirdiklerini ifade ediyor. Faaliyet alanı itibariyle üzümün daha az değere sahip bölümünü satın aldıklarını ve kullandıklarını kaydeden Levent Kömür, "Bu açıdan üreticiye direk fayda sağlıyoruz. Kullanmadığımız üzüm ve posasından gübre üretimi yapıyoruz. Kullandığımız tüm ürünlerin doğaya geri dönüşüm oranı yüzde 99'unu buluyor. Yanı sıra üretim kademelerimizin her noktasında kullandığımız ürünler ve mamüllerin yerli girdi olması da ayrıca gurur verici" diye konuşuyor.

LEVENT KÖMÜR: Sürdürülebilirliğin insanla ilişkisinde birinci önceliğimiz olan üretimde çalışma barışının sağlanması için Tek-Gıda İş Sendikası'yla tesislerimizde işbirliği yapıyoruz. Şirketimizde işçi sendikasının örgütlü olmasından gurur duyuyoruz.

BAĞLAR, DAMLAMA SU SİSTEMİYLE TANIŞTI

Şirket, en büyük üretim tesisinin bulunduğu Alaşehir'de, Şahyar Bölgesi'nde yer alan 60 hektar büyüklüğündeki alanda, yeraltı su varlığının korunmasına yönelik önemli bir proje başlattı. Çiftçilerin bağlarındaki ürün kalitesinin artırılması, verimin yükseltilmesi ve çiftçilerin gelirinin artırılması amacıyla damla sulama yapılabilecek alt yapı oluşturuldu. Kullanılan su miktarında yaklaşık olarak yüzde 50 tasarruf sağlanan bu alt yapı ile birlikte iki sulama döneminde şu ana kadar yaklaşık 50 bin m3 su tasarrufu sağlandı. Damla sulama projesi ile; lokal olarak bölgedeki su varlığı korunurken; BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın 6, 12, 13 ve 15'inci maddelerine uyum sağlandı. 2026 yılı sonuna kadar proje kapsamında tasarruf edilecek toplam su miktarı yaklaşık 80 olimpik havuzun içini doldurabilecek suya eşit olacak.

YERLİ ÜZÜM ÜRETİMİNE DESTEK

Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk'ün öncülüğünde Türkiye bağcılığına yapılan yatırımlardan biri olarak Trakya bölgesinde yerini alan, zamanla gözden düşen Semillon üzümünün hak ettiği değeri tekrar kazanması için sürdürülebilir bir tarım projesi hayata geçirildi. Levent Kömür, "Keza Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri Anadolu'ya ait kadim üzümler. Dolayısıyla bu üzüm türlerinin yaşatılması da oldukça önemli. Şarköy ve Elazığ'daki 55 hektarlık bağlarımızda Anadolu'nun karakterli üzümlerini üretmeye başladık. Meyl|Diageo'nun Elazığ Şarap Üretim Tesisi, Öküzgözü ve Boğazkere'yi yerinde işleyebilen tek üretim tesisi. Yanı sıra bu iki üzüm cinsinden yapılan rakılarımızla alanımızda fark yarattık" diyor.