01 Mart 2022
Ben özellikle “Yapısal risk yönetim stratejileri”ni çok önemsiyorum. Örneğin; kur ile ilgili operasyonel hedging (koruma) uygulaması, diğer bir ifadeyle; gelirler ve giderlerin aynı para cinsinden olmasını sağlamak, krizlerden de bağımsız olarak, her zaman anahtar bir prensip olmalı. Bunun sağlanamadığı durumlarda “finansal hedging” yöntemlerini değerlendirmek gerekiyor.
“Finansal hedging” zamanlı yapılmadığında ve kriz durumunda “finansal hedging”e başvurulduğunda maliyetler çok artıyor. Bu yüzden toplam iş planlaması yapılırken mutlaka ilk aşamada kur risklerini değerlendirmek, öncelikle “operasyonel hedging”i ve bu mümkün değilse “finansal hedging”i hayata geçirmek önemli oluyor.
“Fiyatlama”ya aslında “Farklı parametrelerin iyi okunup yönetilmesini gerektiren bir sanat ve bilim işi” diyebiliriz. Aynı zamanda iş sonuçlarını en çok etkileyen konulardan biri. Maliyetlerin doğru tahmin edilmesinin yanında, müşteri/tüketici ihtiyaçlarını ve pazar trendlerini iyi okuyarak ve fiyat-talep korelasyonlarını doğru kurgulayarak işi geliştirebilecek fiyatlama politikaları oluşturuluyor. Burada müşteri ve kanal bazında ürün portföyünü doğru kurgulamak da kritik bir konu. Dijitalleşen dünyada ise fiyatlama senaryoları oluşturup değerlendirebileceği araçları/programları kullanan ve bu şekilde stratejik gelir yönetimini iyi yöneten şirketler net olarak öne çıkıyor.