Marketing Türkiye / İstanbullular Londra’da “İstanbul Çağırıyor” dedi

15 Ekim 2024

N Kolay, iki yıldan beri İstanbul Film Festivali’nin sponsoru… Geçtiğimiz yıl son anda karar verildiği için yeteri kadar duyuramamış olsalar da bu yıl güçlü bir iletişim yapmak kararındalar.

Aktif Bank Genel Müdürü Ayşegül Adaca ile İKSV’nin Londra’daki “Genç Sanatçı Fonu” yararına yapılan gala gecesine katılmak üzere Londra’daydık. Gala, Natural History Museum London’da yapılıyor. Davet kodu “İstanbul Calling”…

Ülkemizin sanatseverleri, koleksiyonerleri ve genç sanatçılara katkı sağlamak isteyen iş dünyasının tanınan isimleri Londra’da buluştular. Davetliler geceye katılım için ya masa satın almış ya da katılım sayısı kadar bilet…

Masaların bedeli 15 bin pound. Katılım sayısı ise 450 olarak belirlenmiş olmasına rağmen son anda gelenlerle sayı 470’i aşmış. Bazı masalar kalabalık gözüküyor.

Görkemli müzenin girişinde konukları karşılayan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner memnun. Memnuniyeti açık artırma sürerken de devam ediyor.

Karşılamada bizzat Bülent Eczacıbaşı da konukların elini tek tek sıkarak “hoş geldiniz” diyor.

İstanbul Calling Özel Gala Gecesi’nin sponsoru ise İstanbul Portföy… Vitra’nın partner sponsor olduğu gecede, değerli katkılarıyla anons edilen sponsorlar ise ünlü müzayede evi Christie’s ve Mey Diageo… Materyali masada gözükmese de Eren Holding’in adı da sponsorlar arasında.

Gecede koleksiyonerlerin sahip olmak isteyeceği altı eser açık artırmayla satılacak. İlona Akyavaş tarafından bağışlanan Erol Akyavaş’ın el yapımı kağıt üzerine akrilik ve altın varaklı eseri 45 bin Pound, Veronica Devrim tarafından bağışlanan Nejad Devrim soyut kompozisyon kağıt üzerine guaj boya tablosu 22 bin Pound, Osman Dinç tarafından bağışlanan 3 Marabu paslanmaz çelik üzerine elektrostatik boya heykeli 20 bin Pound, İyem ailesi tarafından bağışlanan isimsiz adlı yağlı boya tablo 18 bin Pound, Alev Ebuzziya Siesbye tarafından bağışlanan isim belirtilmeyen yüksek ısıda pişirilmiş seramik 45 bin Pound ve Profesör Doktor Münir Ekonomi’nin şahsi koleksiyonundan bağışlanan Fausto Zonaro ahşap üzerine yağlı boya tablo 24 bin Pound’a Christias’ın Global Direktörü Beatriz Ordovas tarafından yönetilen açık artırmada satışa sunuldu.

6 önemli eser için gerçekleşen açık artırmada 174 bin pounda (226 bin dolar – 7.7 milyon liraya) ulaşıldı. “Düşünüldüğü gibi ilerlerse gecenin sonunda 300 bin Pound kaynak yaratırız” diyen Görgün Taner’in beklentisi, davetiye satışları da hesaba katılınca karşılanmış ve üstüne çıkılmış oldu.

Gecenin sunucusu Halit Ergenç de davete katılanlar için sürpriz oldu. Başlangıçta duygusal bir konuşma yapan Ergenç, “2022 yılında hayal kurmaya başlamıştık ve önümüzdeki 50 yıl için bu hayalleri devam ettirmek istiyoruz” dedi. Aslında bu, açılış konuşmasını gelecek hayalleri üzerine yapan Bülent Eczacıbaşı’nın da mesajıydı:

“İstanbul’u sanat merkezi olarak görüyor ve tüm sanatseverleri geleceğe çağırarak bu geceye de adını veren İstanbul Calling mesajımızla hayalimizi gerçekleştirmek için çalışıyoruz. İnanıyoruz ki gençlerin hayatına dokunabilmek çok değerli.”

İKSV tarafından “Genç Sanatçı Fonu” yararına düzenlenen etkinlikte “İstanbul Calling Özel Gala Gecesi” ekibi şu isimlerden oluştu: Atamer Koşkun, Burak Kayıkçı, Dilan Beyhan, Didem Ermiş Sezer, Erim Pala, Erim Şerifoğlu, Görgün Taner, Kamil Kulaksız, Kevser Güler, Melis Turanlıgil, Mustafa Yegen, Okşan Atilla Sanön, Pelin Kuş, Yeşim Gürer Oymak, Zeynep Karaman, Zeynep Pekgöz…

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş’ın da katıldığı etkinlikte iş dünyasının önde gelen isimleri de yer aldı: Ahmet Eren, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Barış Öney, Bekir Kaya, Cem Köksal, Derviş Çokyaşar, Emin Hitay, Ergun Özen, Hamdi Akın, Hanzade Doğan Boyner, Hasan Ulusoy, Levent Kızıl, Mehmet Kutman, Melkan Gürsel, Nezih Barut, Oya Eczacıbaşı, Öznur Yakın, Ruken Mızraklı, Serhat Çeçen, Serpil Timuray, Suzan Sabancı, Şule Zorlu, Tufan Deriner, Tülay Güngen, Zehra Öney…

Bülent Eczacıbaşı: “Kültür ve sanatın finansmanı her yerde bir sorun”

Gecenin ilerleyen saatlerinde basının sorularını da yanıtlayan Bülent Eczacıbaşı’nın şunları söyledi:

  • “Vakfın bu faaliyetleri çok önemli. Çünkü devletin imkanları kısıtlı. Kültüre ayrılan fonlar doğal olarak düşürüldü. Ellerinden geleni de yapıyorlar, onu da söyleyeyim. İstanbul Modern bugün hakikaten ses getiren bir müze oldu.
  • İKSV’ye yıllar içerisinde hep destek verildi. Şimdi baktığınızda bu destekler az görülebilir. Ama yabancı ülkelerde bu işlerle yakından ilgili kişiler bana ‘Bülent Bey, siz aslında şanslısınız. Çünkü birçok ülkede sizin yaptığınız faaliyetler yüzde 40 yüzde 50 kamu ve yerel yönetimlerin desteği ile yapılıyor’ diyor. Biz daha çok desteğin olmasını arzu etsek de bütün ülkelerde kamu desteği giderek azalacak. Nasıl olacağını bilmiyorum ama sonunda bir denge bulacaktır… Sonuç olarak kültür ve sanatın finansmanı her yerde bir sorun.
  • Dünyada bizim de örnek almaya çalıştığımız çok önemli sanat etkinlikleri var. Biz de bu liglerde oynamaya çalışıyoruz ama elbette imkanlarımız benzer ölçülerde değil… Bu nedenle özel sektör desteğini mutlaka artırmamız gerekiyor. Ümidimiz kamu desteğinin de zaman içerisinde artması yönünde.
  • Her ülke kendi gelenekleri, kendi kurumları ve kendi alışkanlıkları paralelinde kültür ve sanatı finanse edecek. Başka yolu yok!
  • Londra’da kültür-sanata yakın bir kitle var ve onlar bu gece aramızda. Karşılaştığımız ilgiden çok mutlu olduk. Çok değerli bir hazine bu bizim için… ”

Gala gecesinde İstanbul’dan gelen davetliler ağırlıktaydı. Sanatla ilgili İngiliz konukların da yer aldığı gecenin bir başka destekçisi de Bülent Eczacıbaşı’nın konuşmasında ifade ettiği gibi çok yakın ve çok eski dostu olan Erol Evgin’di.

İKSV’nin Londra Doğa Tarihi Müzesi’nde gerçekleşen “Genç Yetenek Fonu” destek gecesinde sahne alan 77 yaşındaki sanatçı Erol Evgin, salonun tavanında asılı duran balina fosilini işaret edip, şu espriyi yaptı: “Burada aslında bir dinazor vardı. Müze yönetimine rica ettim, ‘Rekabete yol açmayın, ben sahnedeyken o dinazor orada olmasın’ dedim, değiştirdiler…