20 Eylül 2023
Mey | Diageo tohumdan kadehe uzanan yolculuğunun her adımında inovatif adımlar atmaya devam ediyor.
Mey | Diageo üzüm, anason ve suyun verim ve kalitesini yükseltmeye, dolayısıyla çiftçilerin gelirini artırmaya yönelik çalışmalara öncelik veriyor. Şirket yürüttüğü Anason Islahı Projesi ve Manisa’nın Şahyar Bölgesi’ndeki Damla Sulama Projesi'yle önemli adımlar atıyor. Sürdürülebilirlik çalışmalarını şirket felsefesinin parçası hâline getiren Mey | Diageo, aynı zamanda Alaşehir Fabrikası'ndaki inovasyon merkezi Yenilikhane’de kraft ürünler geliştiriyor.
· Neden önemli? Türkiye’de iklim krizi sebebiyle üretim miktarı ve kalitesi olumsuz etkilenen anason tohumunu ıslah ederek kalitesini artırma yoluna giden Mey | Diageo, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’yle birlikte beş yıl süren bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışma neticesinde 5 bin tohum arasından “Yeni 37”, “Ege 53” ve “Altın 8” isimleri verilen üç tip yeni tohum tescil edildi. Bölgedeki çiftçilere 40 tondan fazla tescilli tohum dağıtıldı. Buna ek şirket 2026’ya kadar 80 olimpik havuza denk sudan tasarruf sağlamayı hedefliyor. Mey | Diageo ekosistemindeki çiftçiyi yenilikçi tekniklerle desteklemek ve döngüsel ekonomiye katkıda bulunmak amacıyla başlattığı damla sulama projesinde de önemli adımlar atıyor.
· Detaylar: Şirket, en büyük üretim tesisinin bulunduğu Alaşehir, Şahyar’daki 60 hektar büyüklüğündeki alanda su varlığının korunması, çiftçilerin bağlarındaki ürün kalitesinin arttırılması, verimin yükseltilmesi ve çiftçilerin gelirinin artırılması amacıyla damla sulama yapılabilecek alt yapı oluşturdu. Kullanılan su miktarında yaklaşık olarak %50 tasarruf sağlandı.
· Ne dediler? Mey | Diageo Genel Müdürü Levent Kömür suyun kullanılan hammaddeler arasında en can alıcısı olduğuna dikkat çekti: “Üzüm, anason ve su varsa biz varız. Dolayısıyla doğanın, hammaddenin ve insanın sürdürülebilirliğini önemsiyoruz. Doğanın sürdürülebilirliği konusunda önceliğimiz su. Çünkü Türkiye ne yazık ki su fakiri bir ülke. Son 15 senede üretim hacmimiz artmasına rağmen üretimde kullandığımız su miktarını yarı yarıya indirdik. Önümüzdeki yedi yılda %50 daha indirmeyi hedefliyoruz.”
· Dahası: Türkiye’nin ilk kraft rakıları Yenilikhane’de üretiliyor. 18 milyon TL yatırımla Alaşehir’de kurulan Türkiye’nin ilk rakı araştırma, geliştirme ve inovasyon merkezinde Türkiye’nin ilk kraft rakıları üretiliyor. Bugüne kadar üç kraft ürünü pazara katan şirketin kraft rakıları anasonlu içkiler kategorisinde de ilk olma özelliği taşıyor. Ayrıca önceki yıl şirket Çukurova Üniversitesi’yle rakının aromatik dünyası ve duyusal çemberini tanımlayıp bilimsel olarak tescil ettirdi.