04 Eylül 2023
Türkiye Tiyatro Vakfı’nın hazırladığı “Ustalar Ustalarını Anlatıyor” adlı podcast serisi, Bülent Emin Yarar’ın konuk olduğu ilk bölümüyle başladı! Mey|Diageo’nun destekleriyle hazırlanan seri, usta-çırak ilişkisinin giderek yok olduğu günümüzde ustalık kavramını odağına alıyor. Moderatörlüğünü Hasan Şahintürk’ün ve Noyan Ayturan’ın üstlendiği “Ustalar Ustalarını Anlatıyor” podcast’inin her bölümünde günümüzün usta tiyatro sanatçılarından biri konuk olarak hem konu üzerine görüşlerini hem de kendi ustalarını ve onlara dair anılarını paylaşacak. “Ustalar Ustalarını Anlatıyor” serisinin bölümleri Spotify başta olmak üzere farklı platformlarda dinlenebilir.
Dünden bugüne kalanları araştırmak ve gün yüzüne çıkarmakla yetinmeyip bugünden yarına kalacakları da kayıt altına almayı amaçlayan Türkiye Tiyatro Vakfı tarafından hazırlanan “Ustalar Ustalarını Anlatıyor” adlı podcast serisinin ilk bölümü dinleyicilerle buluştu.
Moderatörlüğünü ilk üç bölümde Hasan Şahintürk’ün, devamında ise Noyan Ayturan’ın üstlendiği seri, usta-çırak ilişkisinin giderek yok olduğu günümüzde ustalık kavramını sorguluyor ve dinleyicilerini yeniden düşünmeye davet ediyor. “Ustalar Ustalarını Anlatıyor”, her bölümde konuklarıyla birlikte her şeyin hızla tüketildiği, herkesin çabucak “kahraman” olduğu günümüzde usta-çırak ilişkisinden söz edilip edilemeyeceği; öğrenmenin en etkili yollarından biri olarak tanımlanan ve bir deneyim aktarımına dayanan bu ilişkinin geçmişte kalıp kalmadığı gibi soruları masaya yatırıyor. “Ustalar Ustalarını Anlatıyor” serisi, konuklarıyla bugünü konuşurken aynı zamanda düne ışık tutmayı ve bunları yarına bırakmayı hedefliyor.
“Ustalar Ustalarını Anlatıyor”a Tilbe Saran, Metin Akpınar, Şahika Tekand, Rüçhan Çalışkur, Suna Keskin, Şehsuvar Aktaş, İpek Bilgin, Yavuz Pekman, Barış Dinçel gibi günümüzün usta bilinen tiyatro sanatçıları konuk olacak ve konuyla ilgili düşüncelerini paylaşırken kendi ustalarını, usta bildiklerini anlatacak, anılarını paylaşacaklar. Aynı zamanda tiyatro tarihimize dair önemli bir derleme sunan serinin ilk konuğu ise oynadığı her role ve yapıma damgasını vuran Bülent Emin Yarar oluyor.
“İlk önce sahnede yaratık olmaktan vazgeç”
Konservatuara giriş macerasını, 24 yaşından sonra adım attığı tiyatro oyunculuğunu, Melih Kibar'dan Yücel Erten'e, Haluk Kurtoğlu'ndan Zeliha Berksoy'a, Oğuz Aral'dan Işıl Kasapoğlu'na, Duygu Sağıroğlu’na yolunun kesiştiği birbirinden kıymetli isimleri anlatan Bülent Emin Yarar, hocası Müşfik Kenter’in “İlk önce sahnede yaratık olmaktan vazgeç… Sahnede birbirinizi anlamazsanız hayatta da anlamazsınız. Hayatta anlamazsanız sahnede de anlamazsınız,” dediğini aktarıyor. Usta-çırak ilişkisinin bazen tersine de işleyebildiğine değinen Bülent Emin Yarar, zaman zaman kendisinin de genç meslektaşlarından önemli şeyler öğrenebildiğini söylüyor.
Sanatın tüm dallarına sürdürülebilir destek veren Mey|Diageo’nun katkılarıyla hazırlanan “Ustalar Ustalarını Anlatıyor” serisinin tüm bölümlerine Spotify başta olmak üzere podcast dinlenebilen kanallardan ulaşılabilir.
Bilgi için: turkiyetiyatrovakfi.org
TÜRKİYE TİYATRO VAKFI HAKKINDA
Türkiye’nin tiyatro mirası, ülkemizin kültür çeşitliliğini ve zenginliğini güçlü biçimde yansıtmaktadır. Tiyatro mirasını korumak yalnızca unutulanları anımsamak, bilinmeyenleri gün yüzüne çıkarmak değil aynı zamanda toplumsal belleği canlı tutmak anlamına gelir. Tam da bu nedenle ortak yaşam kültürümüzü korumak adına büyük önem taşır. Başta İstanbul gibi köklü tiyatro geçmişi olan bir kentte ve genel olarak ülkemizde tiyatro belleğinin hızla yok olması, çeşitli kültür ve eğitim kuruluşları da içinde olmak üzere, toplumun büyük bir kesiminin tiyatro kültür mirasımıza uzak duruşu, dolayısıyla ona sahip çıkılmaması ve kalıcılığının sağlanamaması kültürel değer yitimine neden olmaktadır. Türkiye Tiyatro Vakfı bu bellek ve değer yitiminin önüne geçerek tiyatro sanatına boyut katmak, ülkemizde yerleşik bir geleneğe sahip tiyatro alanında kapsayıcı ve bütünlüklü bir arşiv oluşturmak üzere bir grup tiyatro insanı ve akademisyen ile yola çıktı.
Türkiye Tiyatro Vakfı’nın kuruluş amaçları:
· Türkiye Tiyatro Müzesi ve Araştırma Merkezi’ni kurarak Türkiye tiyatrosu arşivini bir arada tutmak, zenginleştirmek, paylaşıma açmak, bilgi üretimine ortam sağlamak ve oluşturulacak bu kültürel birikimi gelecek kuşaklara aktarmak,
· Dünden bugüne kalanları araştırmak ve gün yüzüne çıkarmakla yetinmeyip bugünden yarına kalacakları da kayıt altına almak,
· Türk tiyatrosuna önemli katkıda bulunmuş Ermeni, Rum ve Yahudi topluluklarının tiyatro kültürünü tüm katmanlarıyla bir araya getirmek ve görünürlüğü sağlamak,
· Geleneksel Türk tiyatrosuyla ilgili her türlü belgeye ve yaşayan ustalara ulaşmak, bu alanda kapsamlı araştırma ve yayın çalışmaları yapmak,
· Yaşayan ve süreklilik sağlayan bir müze yapılanması ile içinde tiyatro da olmak üzere çeşitli kültür etkinlikleri yapılmasına olanak tanıyan, sergilemede özellikle çocuk, genç ve engelli ziyaretçileri gözeten, çağdaş ve dinamik bir kültür merkezi oluşturmaktır.