01 Ekim 2023
Sema Özcan
Doğu Anadolu’nun en özel üzümlerinden Öküzgözü ve Boğazkere’nin hasat dönemi için Mey | Diageo ev sahipliğinde Elazığ Alpagut’taydık.
Binlerce yıl öncesine dayanan tarihiyle şarap üretimi için son derece uygun topraklara sahip ülkemizde en eski alkollü içecek izleri, Göbeklitepe ve Urfa kazılarına dayanıyor. Ayrıca dünyanın en eski üzüm çekirdekleri, Diyarbakır'ın Ergani yakınlarındaki Neolitik merkez olan Çayönü'de bulundu. Bölgedeki diğer arkeolojik yerleşimlerde de yaklaşık 8-9 bin yıl öncesine tarihlenen üzüm çekirdekleri keşfedildi.
Dünyanın en ünlü şarap uzmanlarından biri olan Hugh Johnson, Elazığ topraklarının cömertçe sunduğu Öküzgözü ve Diyarbakır’ın kıraç topraklarına azimle tutunan köklerin meyvesi Boğazkere’nin yetiştiği Doğu Anadolu Bölgesi için kaleme aldığı şarap ansiklopedisinde, “Eğer Ağrı Dağı’nın eteklerindeki bağlar gerçekten Nuh’un kurduğu ilk bağlar idiyse, Türkiye’nin, Doğu Anadolu Bölgesi’nin şarabın anavatanı olduğu iddia edilebilir” diyor.
“Türkiye turizminin petrolü şaraptır” diyen Mey I Diageo Genel Müdürü Levent Kömür, şarabın farklı ülkelerde turizme büyük fayda sağladığının altını çizdi.
Dünyanın beşinci büyük bağ alanına sahip Türkiye, dünya üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 5’ini karşılamasına rağmen, ülke genelinde üretilen üzümün yalnızca yüzde 3’ü şarap yapımına ayrılıyor. Bu oran Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 85, bağcılıkla uğraşan diğer ükelerde ise ortalama yüzde 80 dolayında seyrediyor.
Türkiye’nin üçte biri yüzölçümüne sahip olan Yeni Zelanda’nın bağcılık yaptığı alan, Türkiye’nin 10’da biri. Oysa bugün bu ülkede, Türkiye’nin 273 katı şarap ihracatı yapılıyor. Üstelik Yeni Zelanda’nın 100 yıl öncesine kadar bağları, üzümleri yoktu. Komşumuz Yunanistan, Türkiye bağ alanının sadece yüzde 14’ü kadar bir alanda şaraplık üzüm yetiştiriyor; ama Türkiye’nin 10 katı şarap ihraç ediyor.
Türk şaraplarının hak ettiği değeri görmesi için Levent Kömür’ün bir ricası var: “Bir restorana gittiğinizde ısrarla Türk şarabı isteyin!”