Fortune Türkiye / SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI

01 Temmuz 2024

FORTUNE TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK FORUMU

Tarımda sürdürülebilirlik konusunun ele alındığı paneli Fortune C-Suite Premier Club Direktörü Cahit Okyay yönetti. Sürdürülebilirliğin gündemlerindeki yeriyle ilgili soruları cevaplayan iş insanları önemli detaylara değindiler. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Mey Diageo Tedarik Zinciri Direktörü Kürşat Apan; "Mey Diageo tarıma dayalı bir sanayi kuruluşu. Yıllık 120 bin ton üzüm, 20 bin ton kuru üzüm, 4 bin ton anason, 20 bin ton buğday alıyoruz, su ve şişe kullanıyoruz. Bu rakamları alt alta koyduğumuz zaman 2-3 milyar TL gibi rakamlara ulaşıyoruz ki çoğu tarım şirketi bu oranlarda alım yapmıyor. Devamlılığımız da tarımın ve suyun devamlılığına bağlı. Bunlar olmazsa, yaşayabilmemiz söz konusu değil. Bu sebeple sürdürülebilirlik yolculuğuna daha erken başlayan şirketlerdeniz" diyor.

Sürdürülebilirlik çalışmalarına 2007'de başlayan Mey Diageo, 2020'ye kadar su ve karbonda çalışmalar yaptı. Kullanılan su miktarı yüzde 45, karbon oranı ise yüzde 70 azaltıldı. Türkiye'de 8 fabrikası var ve bunların 7'si su stresi yaşayan bölgelerde konumlanıyor. Yüzde 100 geri dönüştürülmüş ambalaj ve tüm tesislerde sıfır atık oranına ulaşmak ise gelecek döneme ilişkin en büyük hedef. Panelde söz alan CarrefourSA Kategori ve Tedarik Zinciri. Genel Müdür Yardımcısı Murat Dinçer ise CarrefourSa'nın 1100 mağaza ile 15 bin kişilik dev bir kişilik aile olduğuna dikkat çekiyor. Organize perakende sektöründe yer alan şirketin, tarım ve hayvancılık ürünlerinin toplam cirosu içindeki payı, yüzde 40 civarında. Dinçer şu bilgileri veriyor: "Özellikle et ürünleri grubunda yaklaşık 19 bin ton satışımız bu sene 25 bin tona çıkarmak istiyoruz. Su ürünlerinde ise 10 bin ton olan satışımızı 19 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz. Meyve sebzede 125 bin ton satışımız vardı, bunu 150-160 bin tona çıkaracağız.

Bununla bağlantılı olarak verdiğimiz bazı taahhütler var, bu kapsamda su güvenliği, orman reformu ve iklim değişikliği konularında da çalışmalarımız bulunuyor."

Panelde söz alan ve gıda ürünlerinin dünyanın gida talebini karşılayacak durumda olmamasıyla ilgili olarak sürdürülebilirlik konusuna değinen Şef/Danışman Murat Bozok da, "Dünyada sürdürülebilirlik konusunda güzel şeyler oluyor. Farklı akımlar var.. Mesela 100 Mil Akımı. Bulunduğunuz noktaya bir pergel koyuyorsunuz ve 1 millik bir çember çiziyorsunuz ve o bölgede ne üretilebiliyorsa sadece onu tüketiyorsunuz. Bu akımı takip eden restoranlar var ve sadece bulundukları bölgede yetişen malzemelerden yemekler bulunuyor menülerinde.. Ülkemizde de yerel mutfakla ilgili çalışmalar var. Michelin yıldızı alan başarılı şeflerimiz yerel mutfağımızı ön plana çıkarıyor ve yeni Türk mutfağı adı altında çalışmalar yapıyorlar" diyor.

Gelecek dönem sürdürülebilirlik hedeflerinde ise; Kürşat Apan, sözleşmeli tarıma inandıklarını, Manisa'nın Şahvarlar Bölgesi'ndeki bir bağda belediye ile bir çalışma yaparak damla sulama projesine destek olduklarını ve bu sayede yüzde 50'den fazla verim artışı sağladıklarını söylüyor. Murat Dinçer ise; yerli besinin önemine dikkat çekiyor. 2023'te 22 milyon kilowat enerji tüketiminde azalma noktasına geldiklerini, 49 mağazada e-şarj istasyonu, 700 mağazanın sıfır artık belgesine sahip olduğunu, ve yaklaşık 10 ton yağ 10 bin ton suyun geri kazanımını sağladıklarının altını çiziyor. Son olarak Murat Bozok da, sürdürülebilirlikten kazanabilmek için geleneklerin değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor ve ekliyor: "1,5 milyar insan yaşayan Çin'de senede 80 milyar tane ahşap stick kullanılıyor. Her ağaçtan 4 bin stick çıkıyor. Bu 20 milyon ağaç demek, 20 milyon ağacı sticklerle yemek yemek için kesiyoruz. Sürdürülebilir mi, değil. İşte tam da bu noktada değişimin şeflerin görevi ve ödevi olduğunu düşünüyorum."

Moderatör: 

Fortune C-Suite Premier Club Direktörü Cahit Okyay

Panelistler:

Mey Diageo Tedarik Zinciri Direktörü Kürşat Apan

CarrefourSA Kategori ve Tedarik Zinciri Genel Müdür Yardımcısı Murat Dinçer

Şef/ Danışman:

Murat Bozok