17 Mayıs 2022
2. Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlayan Mey|Diageo, Birleşmiş Milletler’in belirlediği Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda, son 1 yılda 67 sürdürülebilirlik projesini daha hayata geçirdi.
Diageo Ekosistem 2030 Hedefleri ışığında; çeşitlilik, kapsayıcılık, doğal kaynakların korunması ve topluma katkı gibi hedefler doğrultusunda çalışmalar yürüten Mey|Diageo; değer zincirine “net artı” katkıda bulunmak için çabalarını hızlandırdığı bir yılın ardından 2. Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. Diageo’nun uyguladığı finansal takvimle paralellik göstermesi için 1 Temmuz 2020 – 30 Haziran 2021 tarihleri arasındaki Türkiye operasyonlarını kapsayacak şekilde hazırlanan Mey|Diageo 2021 Sürdürülebilirlik Raporu’nda, şirketin bu tarihler arasında gerçekleştirilen 67 sürdürülebilirlik projesine ve detaylarına yer verildi.
Mey|Diageo söz konusu raporlama döneminde sürdürülebilirliğe katkı sağlayan SKA’lar ile hizalı 67 projeyi hayata geçirdi. Su stresi yaşanan 4 bölgede toplam 40.653 m3 kullanılan suyun yerine konması amacıyla proje başlattı. Alaşehir’de %47,39, Tarsus’ta %40,09 ve Nevşehir’de %31,96 olmak üzere tesislerinde kullanılan yenilenebilir enerji miktarını artırdı. Merkez ofis dahil olmak üzere tüm lokasyonlarında “Toprağa Sıfır Atık” hedefine ulaştı ve 1.295 ton CO2 salımını engelledi. Ambalaj tedarikçileriyle hayata geçirdiği projeler kapsamında 346 ton cam ve 11 ton kâğıt/karton atığını önledi. Ambalaj azaltım ve toprağa sıfır atık projeleriyle yaklaşık 749 kişinin 1 yıllık sera gazı salımına denk gelen miktarı önledi. Tüm lokasyonlarında biyoçeşitlilik açısında hassasiyet değerlendirmesi yaptı. Anason çiftçisi belgesi aldı. Mey|Diageo adına tescilli “Yeni 37”, “Ege 53” ve “Altın 8” anason tohumlarından çiftçilere 10,5 ton dağıttı. Kapsayıcı bir kurum kültürünü pekiştirmek amacıyla şirket içerisinde “A’dan Z’ye Kapsayıcılık Sözlüğü”, “Yöresel ve Etnik Yemek Kitabı” ve “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Politikası ve El Kitapçığı” projelerini hayata geçirdi.
Sürdürülebilir ekonomiye olan inançlarını dile getiren Mey|Diageo Genel Müdürü Levent Kömür, “Mey|Diageo olarak ‘tohumdan kadehe kadar sürdürülebilirliğe öncülük etme’ prensibiyle çıktığımız bu yolda, ülkemiz ve gezegenimiz üzerinde yaratacağımız olumlu etkinin her yıl artarak devam edeceğine inanıyor, bunun için yılmadan, yorulmadan çalışıyoruz. Tarıma dayalı endüstrinin bir temsilcisi olmakla beraber, aynı zamanda hem çiftçi hem de sanayici olan bir şirket olarak sürdürülebilir ekonomiye yürekten inanıyoruz. Bunun tarım, ticaret, istihdam ve kültür alanlarında daha ileri safhalara taşınması için öncü projeler geliştiriyor ve uyguluyoruz. Nitekim, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile hizalı olarak tamamladığımız 67 proje bunun bir göstergesi…” dedi.
Rapordaki çarpıcı rakamlara dikkat çeken Levent Kömür, “Bu raporda dikkat çeken birçok rakam, gelişme gösterdiğimiz birçok alan var. Ama bundan da önemlisi, rakamların çok daha ötesinde; inanç, özveri, sabır, emek ve çok güçlü bir iddia var: ‘Başka bir şirket mümkün’…” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Biz, gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarla, başka bir şirketin mümkün olduğunu göstermeye çalışıyoruz. İnsana, doğaya ve paydaşlarımıza saygı temelleri üzerine inşa ettiğimiz bu yaklaşımla, ‘Sanatı destekleyen, tüm canlıların haklarını savunan, çevreye pozitif etki yapan bir şirket mümkün’ diyoruz. İçinde bulunduğumuz toplum ve paydaşlarımız için çevresel, toplumsal ve yönetsel dengeyi sağlama ve faaliyetlerimiz aracılığıyla uzun dönemli, sürdürülebilir değer yaratma hedefiyle var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”
Mey|Diageo 2021 Sürdürülebilirlik Raporu, Küresel Raporlama İnisiyatifi (GRI) ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC) olmak üzere iki endeks kapsamında hazırlandı. Sürdürülebilirlik Muhasebesi Standartları Kurulu (SASB) ve Dünya Ekonomik Forumu-Paydaş Kapitalizmi (WEF) endeks bilgilerini de içeren raporda, Türkiye sınırları içinde faaliyet gösteren 2 şirkete ait tüm fabrika, tesis, satış ve merkez ofislerinin faaliyetlerine yer verildi.