Diken.com.tr / Mey|Diageo 13 yılda Türkiye’ye toplam 170 milyon dolarlık yatırım yaptı

07 Ekim 2024

İçki üreticisi Mey | Diageo Türkiye’de 13 yılda 170 milyon dolarlık yatırım yaptı.

Alaşehir’deki inovasyon merkezi Yenilikhane’ye davet ettiği bir grup gazeteciyle biraraya gelen Bahar Uçanlar,  global markalarının yanı sıra yerel markaları da bir adım ileriye taşıma sorumluluğunu hissettiklerini ifade etti: “Rakı bizim için önemli. 500 yıllık bir geleneği korumak, geliştirmek, yenilemek, markalarımızın geleceğini şekillendirmek için inovasyon çalışmalarını daha programlı bir hale getirmeyi hedefledik. Markalarımızın köklü bir mirası var. Bu portföyü bir adım ileriye taşımak en büyük sorumluluklarımızdan biri ve Yenilikhane’de bunu başardık.”

180 ülkede hizmet veriyor

İnovasyon merkezinin bu yatırımlardaki payının büyük olduğunu belirten Uçanlar, iyileştirme, inovasyon ve sürdürülebilirlik odağında gerçekleştirilen bu yatırımlar sonucunda Mey | Diageo’nun üretim kabiliyetinin arttığını söyledi. Uçanlar, şirketin sektörün en büyük üreticilerinden biri olmasının yanı sıra Diageo dünyasının da en büyük üretim merkezlerinden biri haline geldiğini belirtti.

Diageo’nun dünyanın birçok farklı ülkesinin yerel içkisini desteklediğini de sözlerine ekleyen Uçanlar, özellikle son yıllarda Yenilikhane’de gerçekleştirilen ürün geliştirme ve kraft rakı çalışmalarına tüm hızıyla devam edeceklerini açıkladı. 

Mey | Diageo 200’ün üzerinde markasıyla 180 ülkede hizmet veriyor. Türkiye’de sekiz fabrikası ve bini aşkın çalışanıyla gıda ve içecek kategorisinde Türkiye’nin en büyük beşinci hızlı tüketim ürünleri şirketi. 

Yeni formüller çalışılıyor

Yenilikhane’deyse 500’er litrelik iki bakır imbik var. Burada yeni inovasyon ürünlerinin formülleri geliştiriliyor. İmbikler, şirketin inovasyon ve kaliteden sorumlu ekip liderlerinin annelerinin isimlerini taşıyor. Birinin ismi Saadet, diğerininse Reyhan. Yenilikhane’de bugüne kadar 200’e yakın formül üzerinde çalışıldı. Bunlardan üç kraft ürünü pazara girdi. Şirketin kraft rakıları, anasonlu içkiler kategorisinde de ilk olma özelliği taşıyor. 

Alaşehir’in rakının üretim merkezi olması bir tesadüf değil. Burası hammadde açısından rakı üretimi için çok önemli bir konumda. Batı Anadolu, rakı üretiminde kullanılan Sultaniye üzümlerinin bolca yetiştiği bir coğrafya. Alaşehir’in hemen yanı başındaki Denizli, Burdur ve Antalya’daysa anason üretim bölgeleri bulunuyor. Sultaniye üzümleri ve anason, bu bölgede buluşuyor. Suma üretimi için 1995’de kurulan Alaşehir Fabrikası’nda, 5 bin litrelik 67 imbik bulunuyor. Bu imbiklerde şirketin rakı kategorisindeki en önemli iki ürünü üretiliyor.