Bir sorunu tam olarak anlamak için o sorunun doğduğu yere yani Genba'ya gidin.
Nedir bu Genba? Bu sorunun cevabını aramızdaki Japon üretim sistemi uzmanları hemen verecektir. Üretimin gerçekleştiği, işin yapıldığı yer anlamına gelen Japonca bir kelime. Çözmeniz gereken problemin var olduğu, ortaya çıktığı yer demektir. Bu üretim hattı da olabilir, ya da bir markette ürünlerinizin satıldığı reyon da olabilir. Genba’ya gitmek ise olayları gözlerinizle görmek, verilere ulaşmak için olay mahallinde bizzat bulunmak demektir. Püf noktası ise varsayımlarla hareket etmek yerine gerçekten olanları gözlerinizle görmenizdir. Genba’ya gitmekteki amaç problemi çözmek değil, anlamaktır.
Bir bölgede satışlar mı düştü, bir üründe maliyet artışı mı var, bir departman müdürüyle bir türlü yıldızınız barışmıyor mu? Yapmanız gereken fiziksel olarak o sorunun olduğu yerde, olay mahallinde olmaktır. O bölgeye, o üretim hattına, o müdürün masasına giderek çözmelisiniz durumu.
Bir problemle karşılaştığınızda ilk önce ‘’Sorun NE?’’ diye sormak yerine ‘’Sorun NEREDE?’’ diye sormayı deneyin.
Bakın konu ile ilgili Toyota Üretim Sisteminin mimarlarından olan Taiichi Ohno ne demiş:
“Bakmak icin gözlerinizi değil ayaklarınızı; düşünmek için beyninizi değil ellerinizi kullanın’’
Genba'ya gitmenin başka faydaları da var. En önemlisi de ekibinizin gelişimine yapacağınız katkıdır. Sizin olay yerinde soracağınız sorularla problemin çözümüne getirdiğiniz yaklaşım onlar için önemli bir öğrenim fırsatıdır. Ekibinize ne yapacaklarını söylemek ya da ''bana sorunlarla değil, çözümlerle gel’’ kolaycılığını göstermek yerine onlara ne yapmaları gerektiğini kendi kendilerine bulma konusunda yardımcı olacağınız bir yaklaşımdır Genba’ya gitmek. Yani sizi daha iyi bir lider yapacaktır.
Kısacası kurumsal yaşamdaki 14. senemde aldığım ders şu olmuştur:
‘’Çözümün yarısı problemin nerede olduğu sorusunu sorup oraya gitmektir‘’
Bir sonraki makale: 9 numaralı ders: ‘’6 numaralı kuralı sakın aklından çıkarma’’