Marmaris'ten Festival Geçti

01 Haziran 2023

MARMARİS’TEN FESTİVAL GEÇTİ! ULUSLARARASI KÜLTÜR ve SANAT FESTİVALİ, 24 GÜNDE 250 SANATÇI ve AKADEMİSYENİ 23.000’DEN FAZLA İZLEYİCİYLE BULUŞTURDU.

“Marmaris’i sanatla yeşerteceğiz” sloganıyla yola çıkan ve 2-26 Haziran tarihleri arasında bu yıl ikincisi gerçekleşen Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, büyük bir coşkuyla dolu dolu geçen 24 günün ardından sona erdi. Marmaris Kültür ve Sanat Derneği (MAKSAD) tarafından Marmaris Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen festival, konser, panel, söyleşi, sergi ve atölye çalışmalarının yer aldığı rengârenk programı kapsamında gerçekleşen 5’i biletli, toplam 27 etkinlikle Güneybatı Ege’nin havasını değiştirdi.  Amos Antik Kenti’nden ilham alarak “Toprağın Gücünden Sanatın Büyüsüne” temasıyla düzenlenen Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali 2023, Marmaris’in 10 farklı mekânında yerli ve yabancı 250 sanatçı ve akademisyeni, 23.000’nin üzerinde izleyiciyle buluşturdu. Dünya çapındaki sanatçıları Marmarisli sanatseverlerle buluştururken yerel değerlerimizi de uluslararası düzeyde tanıtmayı amaçlayan festival, önümüzdeki yıl için hazırlıklarına şimdiden başladı.

Marmaris Kültür ve Sanat Derneği (MAKSAD) tarafından Marmaris Belediyesi işbirliğiyle bu yıl ikincisi gerçekleşen Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali (MKSF), heyecan verici ve nitelikli etkinliklerle Marmaris’e kültür-sanat ağırlıklı, uluslararası, kaliteli ve kalıcı bir kimlik kazandırmayı, Marmaris’in kent kimliğine sanatla değer katmayı hedefliyor. 2-26 Haziran tarihleri arasında pek çok yıldız sanatçıyı Marmaris’te ağırlayan Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali 2023, bir kez daha Marmarislilerin ve Marmaris’i ziyaret edenlerin sanat ve kültürle dolu günler geçirmelerini sağladı. Marmaris halkı, ilçeye hem gurur hem de mutluluk kaynağı olan MKSF23 sayesinde, son yıllarda yaşanan yangın ve sel felaketlerinin etkilerini sanatla iyileştirmeye çalıştı.

Her yıl Marmaris sınırları dahilindeki 14 antik kentten birini öne çıkarmayı hedefleyen MKSF, ikinci yılında odağına Amos Antik Kenti’ni aldı. Tarım için çok elverişli olmayan bir coğrafyada, günümüzde hâlâ geçerli ve çevreye duyarlı yöntemleri kullanarak elde ettikleri zengin ürünler sayesinde sanatsal bir talebin yükseldiği kültürel bir gelişimi de sağlayan kentten ilham alan MKSF23, “Toprağın Gücünden Sanatın Büyüsüne” temasıyla gerçekleşti.

FESTİVALDEN NOTLAR…

MKSF23, klasik batı müziği, caz ve blues konserlerinin yanı sıra koro ve sokak konserlerinden, panel, söyleşi, sergi ve atölye çalışmalarına ücretli ve ücretsiz birçok etkinlikten oluşan geniş bir programa ev sahipliği yaptı. Berlin Filarmoni Piyano Dörtlüsü, Cihat Aşkın, Antakya Medeniyetler Korosu, GeoTrain Jazz, Hatay Akademi Orkestrası gibi dünya çapındaki topluluk ve sanatçıları ağırlayan festival, Arp-Çello DuoLa Fortuna Tango Orkestrası, Datcazz, Alasgar Abbasov gibi isimlerle de çok sesli müziğin güzel örneklerini Sevgi Yolu’ndaki çarşı esnafının ve sokak sakinlerinin ayağına götürdü.

Berlin Filarmoni Piyano Dörtlüsü, Marmaris Açıkhava Tiyatrosu’nda (Amfitiyatro) verdikleri konserde oda müziğinin açıkhavada da zevkle ve başarıyla icra edilebildiğini kanıtlarken, ABD’li film bestecisi Danny Elfman’ın kendilerine özel bestelediği beş bölümlük eseri de seslendirdiler.

Cihat Aşkın’ın şefliğinde ve keman solistliğinde, Yaprak Sayar’ın vokal solistliğinde gerçekleşen Türk Valsleri konserinde, MAKSAD Festival Orkestrası ile Hatay Akademi Orkestrası üyeleri aynı sahneyi paylaştılar.

Siyahi sesiyle caz severleri büyüleyen Selen Beytekin, Şenova Ülker, Serkan Altınok, Ercüment Orkut, Eylem Pelit, Volkan Öktem gibi Türk caz müziğinin önemli isimleriyle birlikte Amfitiyatro’da unutulmayacak bir caz gecesi yaşattı.

İş Sanat’ın katkılarıyla Marmaris’te ilk kez düzenlenen Çarşamba Sahnesi etkinliğinde Marmaris Atatürk Meydanı’nı dolduran binlerce müziksever, Türk müziğinin en köklü gruplarından Yeni Türkü ile hem hasret giderdi hem de anılarını tazeledi.

Festivale onur konuğu olarak davet edilen Antakya Medeniyetler Korosu, Amfitiyatro’da verdiği konserde 7 üyesini kaybettiği 6 Şubat depremlerinin acılarını hatırlatırken aynı zamanda nasıl iyileşebileceğimizi de gösterdi. Anadolu’nun farklı ezgilerinin seslendirildiği duygu yüklü konserle, Marmaris de dayanışma kervanına katıldı.

Golden Horn Brass ise 19 Mayıs Gençlik Meydanı’nda verdikleri harika konserle bakır nefeslilerin gücünü ve büyüsünü sanatseverlerle buluşturdu.

GÖRSEL SANATLAR ve SÖYLEŞİLER

Atila Güllü’nün küratörlüğünde açılan “Frida ile Diyaloglar” başlıklı sergi festival boyunca ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Pınar Baklan ve çalışma ekibinin 19 Mayıs Gençlik Meydanı’nda gerçekleştirdikleri, “Nefes” adlı seramik heykelinin 15 günlük zorlu yapım süreci ise, ilçenin son yıllarda daha sık ve yıkıcı bir şekilde karşılaştığı yangınlara yönelik bir göndermeyi simgeleyen eserin Marmaris’e kazandırılmasıyla son buldu.

Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali 2023 aynı zamanda Mustafa Alabora, Irmak Zileli, Hakan Akdoğan, Sezgin Kaymaz gibi isimlerin söyleşileriyle de renklendi.

MAKSAD’ın, Marmaris Belediyesi işbirliği ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin büyük katkılarıyla düzenlediği festivalin bu yıl ana sponsoru Türkiye İş Bankası oldu. MKSF 2023’ün platin sponsorları kategorisinde Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB), ETİ Gıda San. ve Tic. A.Ş., ve NUUP yer aldı. Netsel Marmaris Marina, Marmaris Ticaret Odası, YDA Dalaman Havalimanı, Mey|Diageo, Koral Travel, LORYMA Resort Hotel ve Kapurcuk Marmaris’in, festivaldeki farklı etkinliklere destek sağlayarak etkinlik sponsorluğunu üstlendiği festivalin ayrıca çok sayıda kişisel ve kurumsal, yerel ve ulusal destekçisi bulunuyor.

Bilgi için:    maksad.org

                     instagram.com/mksf_2023

                     youtube.com/@MarmarisKulturveSanatDernegi

                     facebook.com/maksad

MAKSAD HAKKINDA

1999 yılında kurulan Marmaris Kültür ve Sanat Derneği (MAKSAD), demokratik, katılımcı, üretken bir sivil toplum örgütü olarak, tüm toplumsal sorumluluk sahibi sanatsever kişi ve kurumların katkısıyla Marmaris’e kültür ve sanat ağırlıklı, kaliteli ve kalıcı bir kimlik kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda üye ve konuk sanatçılardan oluşan MAKSAD Oda Orkestrası tarafından 100’ün üzerinde konser verilmiş; yedi kez Marmaris Ulusal Bale Günleri düzenlenmiş; üç kez Ulusal Cahit Koparal Flüt Yarışması düzenlenmiş; çeşitli ulusal ve uluslararası klasik müzik ve koro konserlerine ev sahipliği yapılmış; çocuk ve gençlere müzik ve bale eğitimleri verilmiştir.

2019 yılında göreve gelen yönetim kurulunca alınan bir kararla Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmesine karar verilmiş ancak tüm hazırlıklara karşın pandemi dolayısıyla 2020 ve 2021 yıllarında festival gerçekleştirilememiştir. İlki 10 – 30 Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen festival 32 etkinlikte 200’e yakın sanat insanını, 20.000’nin üzerinde seyirciyle buluşturmuştur.

Kültür - Sanat

Tümünü Gör