12 Temmuz 2024
Bir köy düşünün depremden ağır hasar görmüş ve geride depremin yıkıcı izleri kalmış hayatlarda ama hayat da devam ediyor. Eskisinden daha güçlü bağlanabilmek için hayata şimdi elbirliği ile yaşama tutunma çabası gerekli... İşte bu noktada atılacak her adım, yapılacak her proje çok değerli.
Evi dişi kuş yapar hikâyesi belki de o nedenle günümüzde de hala söylenen bir söz çünkü kadının elinin değdiği her yer varlığını daha da güçlendiriyor.
Kadınlar yıkılmıyor her defasında kaderlerini tekrar yazmayı ve ayakta dimdik durmayı başarıyorlar.Kadınlara en büyük destek yine kadınlardan geliyor.
"UMUT VARSA HAYAT VAR, HATAY VAR!"
Mey/Diageo Genel Müdürü Bahar Uçanlar ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) Kurucusu Şengül Akçar güçlerini birleştirdiler, Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay'a tam desteklerini sunarak "Umut varsa hayat var, Hatay var!" diyerek yola çıktılar. Gastronomi kültürünün de beşiği olarak kabul edilen, kadim Hatay kentinin yeniden canlandırılmasına katkıda bulunmak amacıyla bir araya geldiler. Bu özel projenin İstanbul'da tanıtımı gerçekleşti ve heyecanlarını bizlerle paylaştılar.
Kadının gücünden aldıkları ilhamla Samandağ Gastronomi Köyü hayata geçiriliyor.
Köy, kadınların emeklerini üretime geçirebilecekleri ve kendi markalarını yaratacağı ilham veren bir proje.
Proje kapsamında bölge kadınlarının iş ve ağırlama becerilerine yönelik eğitimlerin verilmesi, kadın emeğinin desteklemesi, agro-turizm ve gastro-turizmde kadın girişimcilerin sayısının artması hedefleniyor.
Yörenin geleneksel gastronomi kültürünün ve lezzetlerinin kayda geçirilip kalıcı hale getirilmesi de planlanıyor. Sonraki kuşaklara aktarılması için gerekli adımların atılması da...
KADINLARIN LİDERLİĞİNDE BİR TURİZM DESTİNASYONU
Oxfam KEDV ve Mey/Diageo, ağır hasar gören Hatay'ın Samandağ ilçesini, kadınların liderliğinde bir turizm destinasyonu haline getirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. Samandağ Kadın Kooperatifi tarafından belediyeden kiralanan ve depremde zarar gören gastronomi köyünü daha da zenginleştirerek ayağa kaldıracak, uzun vadeli, sürdürülebilir bir projenin ilk adımları atıldı. Bu işbirliği ile yeniden hayat bulan Samandağ Gastronomi Köyü'nde, öncelikle bölge kadınlarının Yaşam Boyu Öğrenim (Learning For Life) programi kapsamında eğitilmesi, istihdama kazandırılması hedefliyor. Yörenin geleneksel gastronomi kültürünün ve lezzetlerinin kayda geçirilip kalıcı hale getirilmesi ve bundan sonraki kuşaklara aktarılması için gerekli adımlar atılıyor.
ŞİMDİLİK HER AY 50 KADINA EĞİTİM VERİLECEK
Samandağ Gastronomi Köyü, Hatay'ın Samandağ ilçesinde yer alan, yaklaşık 20 dönüm alanda; içerisinde eğitim, konaklama, restoran gibi bölümler için elverişli yapılar- la, bahçecilik için uygun alana sahip. İlk aşamada eğitimler verilmeye başladı. Samandağ Gastronomi Köyü'nde Learning For Life / Yaşam Boyu Öğrenim programında gastronomi ve turizm kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversite onaylı dersler veriliyor. Mayıs 2024'te yaklaşık 40 öğrenci ile başlayan eğitimler, Haziran 2024'teki ikinci dönemle birlikte yaklaşık 100 kadına ulaştı.
Eğitimlere sadece Samandağ'dan değil, bölgeden isteyen bütün kadınlar katılabilecek. İlk aşamada her ay ortalama 50 kadın eğitilirken, ileride bu sayının 100'e çıkartılması hedefleniyor.
KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞUŞ!
Hatay bugüne kadar 7 kez yıkıldı, 7 kere yeniden inşa edildi. 13 farklı medeniyete ev sahipliği yapan Hatay, bölge bölge 8. kez yeniden küllerinden doğmaya hazırlanıyor. Bunu başaran da önce halkların dayanışması, ardından duyarlı ve çalışkan olmayı başaran belediye başkanları, STK'ların varlığı ve şüphesiz Mey/Diageo gibi yardımı- nı sunan güçlü şirketler. Şirket bu- güne kadar deprem bölgesine 100 milyona yakın bir bütçe harcamış. Samandağ Gastronomi Köyü için geldiklerinde ise söz konusu kadın- lar da olduğu için maddi yardımın hesabını bile yapmamışlar.
Hadi, güçlü şirketler maddi ve manevi olarak küllerinden yeniden doğuşa hazırlanan Hatay'a yardım etmeye devam!