Alaşehir​

MEY ALKOLLÜ İÇKİLER SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ALAŞEHİR İÇKİ FABRİKASI ŞUBESİ

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK MADDE 16 UYARINCA KAMUYA VERİLECEK BİLGİ

1. İşletmecinin ismi ve kuruluşun tam adresi:
Ünvan: Mey Alkollü İçkiler Sanayi Ve Ticaret A.Ş. Alaşehir İçki Fabrikası Şubesi Adres: Ilıca Mah. Denizli Yolu Cad. No:167 Alaşehir / MANİSA

2. “Büyük Kaza Önleme Politika Belgesi” hazırlanması:
Seveso direktifi olarak bilinen regülasyon ülkemizde son olarak; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından 4/7/2012 tarihli ve 2012/18/AB sayılı Konsey Direktifi dikkate alınarak yeni “Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi Ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik” Resmî Gazete’de 2 Mart 2019 tarih ve 30702 sayı ile yayınlanmıştır. Kuruluşumuz “Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik” hükümlerine tâbidir. Yönetmelik Madde 7’de belirtilen bildirim Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bildirim sistemi (BEKRA) kullanılarak beyanı yapılmıştır. BEKRA bildirimi çerçevesinde kuruluşumuz “Alt Seviyeli” kuruluş olarak belirlenmiştir. Yönetmelik Madde 10 gereğince kuruluşumuz tarafından “Büyük Kaza Önleme Politika Belgesi” hazırlanmıştır.

3. Kuruluşumuzda gerçekleştirilen faaliyetler:
Mey Alkollü İçkiler Sanayi ve Ticaret A.Ş. Alaşehir İçki Fabrikası yaş ve kurum üzümden suma üretimi ile rakının üretimi, dinlendirilmesi ve şişelenmesi, tüm depolama faaliyetleri, arıtma tesisi ve ısı merkezi gibi tüm fabrika süreçlerini ve yardımcı süreçleri içermektedir.

4. Büyük Bir Kazaya Sebep Olabilecek Ek-1 Bölüm 1 ve 2’de Belirtilen Maddelerin Bilinen İsimleri İle Bu Maddelerin Temel Zararlılık Özelliklerine Ait Açıklamalar

Tehlikeli MaddeZararlılık BaşlığıH Kodu ve Açıklaması
MetanFiziksel (P) H220 - Çok kolay alevlenir gaz
Etil AlkolFiziksel (P) H220 - Çok kolay alevlenir gaz
Sağlık (H) H319 - Ciddi Göz Hasarı/Göz Tahrişi
Sodyum HidroksitSağlık (H)H314 -Ciltte Aşınma/Tahriş
MotorinFiziksel (P) H226 - Alevlenir sıvı ve buhar
Sağlık (H)H304 - Aspirasyon Zararı
H315 - Ciltte Aşınma/Tahriş
H332 - Akut Toksisite (solunum yolu ile)
H351 - Kanserojen
H373 - Belirli Hedef Organ Toksisitesi
Çevresel (E) H411- Sucul ortamda uzun süre kalıcı toksik etki
Sodyum Hipoklorit Fiziksel (P) H290 – Metaller için aşındırıcı
Sağlık (H)H314 - Ciltte Aşınma/Tahriş
H318 - Ciddi Göz Hasarı/Göz Tahrişi
Çevresel (E) H400 - Sucul Ortama Zararlı-Akut zararlılık
LNG, Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Fiziksel (P) H220 - Çok kolay alevlenir gaz
H281 - Basınç altındaki gazlar: Soğutulmuş sıvılaştırılmış gaz
Sağlık (H)H317 - Hassasiyet – Cilt

5. Büyük bir kaza olması durumunda yapılması gereken hususlar şunlardır:

Kuruluşta büyük kaza olması halinde gerekli önlemler ve yapılması gerekenler hakkında detaylı çalışmalar yapılmış olup tüm personel acil durumlar hakkında yeterli eğitimi almıştır. Kuruluşta bir kaza meydana gelmesi halinde ilgili kurumlara personel tarafından bilgi verilecektir. Bu durumda derhal olay yerinden uzaklaşıp güvenli bir bölgede kalınarak kaza tehlikelerinin ortadan kaldırılması beklenmelidir.

Kuruluşta alevlenir gaz, çevre ve sağlık için tehlikeli maddeler depolanmaktadır. Kuruluşta yangın, patlama ve çevre kirliliği ile sonuçlanabilecek kazalar senaryo edilmiş ve bu kazalar için birçok önlem alınmıştır. Alevlenir gazların ortama yayılmasını engelleyecek önlemler olduğu kadar yayılımın büyümesini engelleyecek ihbar tedbirleri de bulunmaktadır.

Kuruluşta büyük endüstriyel kazaların yaşanması halinde bu kazaların etkilerini en aza indirmek için acil hizmet birimleri, komşu kuruluşlar ve diğer kurumlar ile iletişimi sağlamak için Kriz Yönetim Planı hazırlanmıştır. Bu planda olası tüm senaryolar değerlendirilerek çalışanlara gerekli eğitimler verilmiştir.

Kuruluşta meydana gelebilecek tüm kaza senaryoları değerlendirilerek rapor hazırlanmış, tehlikeli maddeleri tanımlayan ve müdahale yöntemi hakkında bilgi veren Tehlikeli Maddeye Müdahale Kartları hazırlanarak ilgili kurumlar ile paylaşılmıştır.